Ανακοίνωση ΛΑΣ για τα νομικά πρόσωπα.

 ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.jpg

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πριν ακόμα και από την εφαρμογή του Νόμου του Καλλικράτη, η Λαϊκή συσπείρωση είχε εκφράσει την αντίθεσή της για τις αρνητικές συνέπειες που θα έφερνε ο νόμος αυτός στην τοπική διοίκηση. Από τότε λέγαμε ότι θα όξυνε τα λαϊκά προβλήματα μεταφέροντας αρμοδιότητες του κράτους στους δήμους, χωρίς τους αντίστοιχους κρατικούς πόρους για την λειτουργία τους, πράγμα που θα είχε σαν συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.

Όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις εκθείαζαν τον Καλλικράτη και τις αλλαγές που θα έφερνε, πιστοί στην πολιτική των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπούσαν, και παράλληλα κατηγορούσαν την Λαϊκή συσπείρωση ότι είναι όλο άρνηση, ότι δεν βλέπει μπροστά και δεν μπορεί να αντιληφθεί το νέο.

Την ίδια στιγμή αυτοί και τα κόμματά τους, χάριζαν στην κυβέρνηση σχεδόν το σύνολο των παρακρατηθέντων πόρων από τους δήμους, κοινότητες και νομαρχίες, ποσό πάνω από 9 δισεκατομμύρια Ευρώ που ήταν κρατήσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα από τους δημότες.

Όλοι αυτοί μέχρι σήμερα ήταν και είναι πιστοί στην υλοποίηση της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Της πολιτικής των περικοπών, της μη χρηματοδότησης βασικών δραστηριοτήτων κοινωνικού χαρακτήρα αλλά και έργων υποδομής. Τους αρκούσε και τους αρκεί η διαχείριση της πολιτικής αυτής με την δικαιολογία της υποχρηματοδότησης και στις όποιες κριτικές απαντούν ότι «το κράτος δεν δίνει χρήματα».

Μέχρι σήμερα έχουν κάνει βασικές περικοπές στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία όπου έχουν θεσπίσει κληρώσεις για το ποια παιδιά θα μείνουν εκτός, αλλά και υπέρογκες αυξήσεις στα τροφεία βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Στον αθλητισμό, στα ΚΑΠΗ και τον πολιτισμό η ανταποδοτικότητα βασιλεύει και όποιος δεν έχει να πληρώσει, αποκλείεται από τις δραστηριότητες αυτές.

Όχι μόνο δεν ανοίγουν νέα σχολεία τα οποία είναι απαραίτητα, αλλά μπαίνουν μπροστά στο κλείσιμο των ήδη υπαρχόντων, όπως στην Ροδόπολη και στήνουν πρόσθετες «παράγκες» για να στοιβάξουν περισσότερους μαθητές.

Οι όποιοι φραστικοί λεονταρισμοί μέχρι σήμερα της δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης για την οικονομική κατάσταση του δήμου εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, στην ουσία δεν αναιρεί την πλήρη συμφωνία τους με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική παρά τις αντιμνημονιακές κορώνες. Γι αυτό μέχρι σήμερα λειτούργησαν καθαρά διαχειριστικά.

Η συγκυριακή απώλεια της αυτοδυναμίας της δημοτικής αρχής στον δήμο, η οποία οφείλεται σε προσωπικές και κομματικές βλέψεις, δεν σημαίνει και αλλαγή πλεύσης της πολιτικής του δημοτικού συμβουλίου. Στα βασικά σημεία που καθορίζονται από την κυβερνητική πολιτική υπήρχαν και υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας και πλήρης συμφωνία που εκφράζεται και στις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Είναι μια φυσιολογική πορεία που παρά τις επιμέρους διαφωνίες που εκφράζονται δεν αναιρούν την ουσία της πολιτικής που υπηρετούν, όπως προϋπολογισμοί, τεχνικό πρόγραμμα, απολύσεις εργαζομένων και εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής, λειτουργία και δραστηριότητα των νομικών προσώπων, η υποχρηματοδότησή τους και η διεύρυνση της ανταποδοτικότητας. Οι όποιες διαφωνίες στην υλοποίηση της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής αφορούν και παραμένουν στο επίπεδο της διατύπωσης και της διαδικασίας εφαρμογής και όχι την αντίθεση στην καρδιά της βάρβαρης αυτής πολιτικής για την πλειοψηφία του λαού.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως είχαν δεσμευτεί υπερασπίστηκαν με σθένος τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, καταψήφισαν σταθερά μέτρα και ρυθμίσεις που επιβάρυναν την λαϊκή οικογένεια. Έδωσαν αγώνα ενάντια στις απολύσεις μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου και απέτρεψαν νέες. Κάλεσαν το δημοτικό συμβούλιο να διεκδικήσει πόρους από το κράτος και να μην φορτώνει τα βάρη στις λαϊκές οικογένειες μέσω της ανταποδοτικότητας. Έτσι και σήμερα συνεχίζουμε σε αυτή την δύσκολη κατεύθυνση. Καλούμε τον κόσμο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να  δώσει μάχες για αυτά που δικαιούται και σε αυτές τις μάχες οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα είναι μπροστά στους αγώνες όπως μέχρι σήμερα.

Δηλώνουμε επίσης ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε και να συμμετέχουμε σε κανενός είδους σχήμα ή ομάδα που σήμερα λόγο των συγκυριών προσπαθεί να σπείρει αυταπάτες στον λαό ότι μπορεί να γίνει καλύτερος διαχειριστής της σημερινής αντιλαϊκής και αντιδραστικής πολιτικής, χωρίς να διαφωνεί με την ουσία της και τις αρχές της.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Σώκου Ζωή

Λουκάτος Παναγής