Εκλογικές Δαπάνες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει με τον μανδύα της διαφάνειας ένα αντιδραστικό – αντιδημοκρατικό στόχο που οδηγεί και τους συνδυασμούς και τα κόμματα στην εξάρτηση και στον έλεγχο από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και το κράτος.

Ταυτόχρονα με το συγκεκριμένο νόμο παρεμποδίζεται η υποψηφιότητα, η εκλογή εργαζομένων και όσων προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα, ούτε τη διασύνδεση με μεγάλους επιχειρηματίες και ούτε θέλουν να αποκτήσουν.

Η απαγόρευση χρησιμοποίησης «κουπονιών» από τους συνδυασμούς εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό απαγόρευσης – ποινικοποίησης μιας κατοχυρωμένης πολιτικής και οικονομικής διαδικασίας μεταξύ κομμάτων, εργατικών σωματείων και άλλων λαϊκών φορέων και του λαού. Μιας διαδικασίας που το ΚΚΕ εισήγαγε, κατοχύρωσε και αποτελεί μια από τις κύριες πηγές των οικονομικών του εσόδων. Το ότι τα αστικά κόμματα εκχυδάισαν και προσάρμοσαν την ύπαρξη των κουπονιών στον δικό τους κόσμο της συνδιαλλαγής και της διαπλοκής με το κεφάλαιο, δεν ευθύνεται η η οικονομική δουλειά με κουπόνια, αλλά ο χαρακτήρας των αστικών κομμάτων και η φύση του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν. Η μη ύπαρξη κουπονιών λύνει τα χέρια στις ηγεσίες των κομμάτων και των επικεφαλής των συνδυασμών να μην υφίσταται κανενός είδους έλεγχος στα οικονομικά τους από τα μέλη τους.

Οι οικονομικές εισφορές μέσω τραπεζών αποτελούν πολιτικό «φακέλωμα»  από τις τράπεζες και το κράτος και ταυτόχρονα διευκολύνει και νομιμοποιεί την εξάρτηση από μεγαλοεπιχειρηματίες, δίνει ζεστό χρήμα στις τράπεζες, καθ’ όσων θα εκμεταλλεύονται την εκλογική διαδικασία.

Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Τα κόμματα του συστήματος, οι υποψήφιοί τους στις τοπικές εκλογές έχουν άπειρους τρόπους να στηριχθούν από την πλουτοκρατία. Μόνο οι υποψήφιοι που τους αντιπαλεύουν έχουν ανάγκη την οικονομική στήριξη του λαού. Αυτές οι ρυθμίσεις, όχι μόνο δεν είναι άσχετες με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια τρομοκράτησης και ποδηγέτησης του λαϊκού κινήματος και πρέπει να συναντήσουν τη λαϊκή κατακραυγή. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους να μη νομιμοποιήσουν αντιδραστικούς νόμους, να στηρίξουν πολιτικά και οικονομικά τους συνδυασμούς της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ σε όλη τη χώρα.

7/7/2010