Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΖΩΗ ΣΩΚΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ edionysos.grΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ  «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ» ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ-ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Η ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ…

Την πρώτη συνέντευξη, που ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική, μας παραχώρησε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου» και υποψήφια Δήμαρχος κα Ζωή Σώκου, στα γραφεία του συνδυασμού της στον Άγιο Στέφανο. Ο ήχος στο κινητό της κας Σώκου  (τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου με τίτλο «Μην καρτεράτε» σε στίχους του ποιητή-αγωνιστή Φώτη Αγγουλέ), έδωσε και τον τόνο της συνέντευξης…

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», συνδυασμός που υποστηρίζεται επίσημα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, είναι γεννημένη το 1958. Έχει εργαστεί επί σαράντα χρόνια σε εταιρία καλλυντικών -από την ηλικία των 15 ετών όπως επισημαίνει- και έχει αναπτύξει σημαντική συνδικαλιστική δράση. Την τελευταία τετραετία άσκησε αντιπολίτευση στο Δήμο Διονύσου.

Η κα Σώκου απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που της υποβάλλαμε, ενώ τοποθετήθηκε ευθέως σε όλα τα «δύσκολα ζητήματα»…
Δημοσιεύουμε τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της συνέντευξης, την οποία μπορείτε ολόκληρη να ακούσετε ζωντανά πατώντας πάνω στο βίντεο(ακριβώς από πάνω):
sokou-inter.«ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΗΜΑΡΧΟΣ…»
 «Όχι από προσωπική  φιλοδοξία, αλλά γιατί θέλω να βοηθήσω στην επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν επί δεκαετίες. Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» προσπαθούμε να παρέμβουμε μέσα σε μία αποπνικτική ατμόσφαιρα και να ανοίξουμε δρόμο για τα λαϊκά στρώματα. Δεν καθόμαστε στα αυγά μας και έχουμε επιλέξει συνειδητά να έχουμε μία υπεύθυνη αλλά και μαχητική στάση…».
«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
 «Είμαστε οι μόνοι που σταθήκαμε απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για τον Καλλικράτη. Όλες οι άλλες παρατάξεις, παρά τα όσα έλεγαν λεκτικά, ψήφιζαν υπέρ και με τα δύο χέρια… Ο Καλλικράτης έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία στους Δήμους, οι οποίοι υποχρηματοδοτούνται με αποτέλεσμα να ξεζουμίζουν τους δημότες. Έχουν ευθύνη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, οι οποίοι διετέλεσαν Δήμαρχοι ή Αντιδήμαρχοι, γιατί δεν αντέδρασαν όταν η κυβέρνηση αφαίρεσε 10 δισεκατομμύρια από την Αυτοδιοίκηση».
«ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ…»
 «Κανένα νέο νέο έργο δεν πρόκειται να γίνει, όπως και δεν έγινε έως σήμερα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κονδύλια για τους Δήμους. Όποιο έργο υλοποιείται είναι συνεχιζόμενο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Τα δήθεν έργα που προβάλλονται από τους άλλους συνδυασμούς, είναι εκθέσεις ιδεών για προεκλογικά φυλλάδια… Τα έργα δεν γίνονται με ημερίδες, αλλά μόνο με ανάπτυξη που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας»
«ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΗ ΕΑΝ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ !…»
 «Μόνο ένα μικρό μέρος του δικτύου της αποχέτευσης έχει υλοποιηθεί. Η καθυστέρηση για την περιοχή του Αγίου Στεφάνου κι αλλού οφείλεται εν μέρει σε τεχνικές δυσκολίες, π.χ. κατασκευή αντλιοστασίων, υπάρχει όμως και ολιγωρία της δημοτικής αρχής… Το αρχικό κόστος σύνδεσης είναι περίπου 1000 ευρώ, το οποίο ήδη πολλές οικογένειες με ανέργους δεν μπορούν να καταβάλλουν. Από το Δήμο δεν έχουμε λάβει απάντηση για το τελικό κόστος, που μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τις 20.000 ευρώ ανά κατοικία… Ή λοιπόν δεν το ξέρουν πραγματικά ή το κρύβουν σκόπιμα από τους κατοίκους… Σε 10 χρόνια από σήμερα θα είμαι ευχαριστημένη εαν έχει ολοκληρωθεί το έργο της αποχέτευσης συνολικά στο Δήμο Διονύσου !…».
ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
 «Η έως τώρα πολιτική για το σχέδιο πόλης ευνοεί τους καταπατητές και τις μεγάλες ιδιοκτησίες. Υπάρχει διαχρονική διαπλοκή της Αυτοδιοίκησης με τα συμφέροντα. Πρέπει να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις προκειμένου να γίνει επιτέλους σχέδιο πόλης, χωρίς όμως να καταστραφούν περιουσίες. Είναι δύσκολο το θέμα και πρέπει να να γίνουν απαλλοτριώσεις, με αντάλλαγμα γη ίσης αξίας. Σήμερα δεν προχωράει τίποτα».
«ΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ, ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ»
 «Στην περιοχή δεν έχουμε οδικό δίκτυο. Σπάνε καθημερινά τα αυτοκίνητα μας από τις λακκούβες. Θα έπρεπε να έχουμε νοικοκυρέψει τα μικρά αφού δεν μπορούμε να λύσουμε τα μεγάλα…».
«ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 10.000 ΕΥΡΩ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΝΕ !».
 «Η δημοτική αρχή παρά τα όσα υποστηρίζει, δεν προχώρησε σε μείωση τελών. Μεσοσταθμικά παραμένουν τα ίδια, καθώς σε άλλες περιοχές μειώθηκαν και σε άλλες αυξήθηκαν. Εμείς προτείνουμε μείωση των δημοτικών τελών και κοινωνικό τιμολόγιο, π.χ. στο νερό, για όσους έχουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Πρέπει να στηριχθούν οι άνεργοι και χαμηλόμισθοι. Τα χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν μέσω μιας χρηστής διοίκησης που θα μειώσει τις δαπάνες από φιέστες, εκδηλώσεις και έξοδα κίνησης… Πρέπει επίσης να διεκδικήσουμε χρήματα από την κεντρική διοίκηση. Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε και στη δική μας περιοχή… ».
«ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ»
 «Είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης αλλά κατά της φιλανθρωπίας. Οι άνεργοι είναι αξιοπρεπείς. Ο Δήμος, με όση δύναμη έχει, πρέπει να ανοίγει δρόμο για όλους αυτούς…».
«ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΕΠΙΝΑΝ ΚΑΦΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ… 15.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΓΑΚΟΥ»
 «Στην περιοχή μας έκλεισαν Σχολεία, όπως το Γυμνάσιο Ροδόπολης και το 4ο Νηπιαγωγείο, όπου έκαναν κλήρωση για το ποια παιδιά θα μείνουν έξω. Σε άλλες περιοχές, όπου αγωνίστηκαν οι Δήμαρχοι, δεν έκλεισαν Σχολεία. Στο Διόνυσο, όμως, οι δημοτικοί άρχοντες έπιναν καφέ με την πρώην υπουργό Παιδείας κα Χριστοφιλοπούλου αντί να διεκδικούν… Το Γυμνάσιο έκλεισε για να γλιτώσει το κράτος 1000 ευρώ ενοίκιο και την ίδια στιγμή ο Δήμος νοίκιασε το κτίριο των πρώην εκπαιδευτηρίων Καργάκου με 15.000 ευρώ ενοίκιο το μήνα ! Με αυτά τα χρήματα του ενοικίου θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ένα ποσό για την σταδιακή κατασκευή νέου Σχολείου με πρωτοβουλία του Δήμου…».
ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ… «ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ»
 «Οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. Είναι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, το πράσινο και την ύδρευση, εκτεθειμένοι σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Είναι άλλο θέμα το να δούμε τον εξορθολογισμό λειτουργίας των υπηρεσιών, έτσι ώστε να δουλεύουν καλύτερα και πιο αποδοτικά οι εργαζόμενοι, και άλλο πράγμα οι απολύσεις που στοχεύουν στην παραχώρηση κρίσιμων λειτουργιών σε ιδιώτες. Οι εργαζόμενοι κέρδισαν τη δικαστική μάχη γιατί πάλεψαν οι ίδιοι και όχι μόνο γιατί τους στηρίξαμε εμείς… Ο Δήμαρχος συμπορεύθηκε μαζί μας για το θέμα και τον στηρίζουμε, όχι όμως όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του. Είναι φυσικά δικαίωμά τους, αλλά κάποιοι που διαφωνούν σήμερα τι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια ; ΄Είχαν ομήρους τους συμβασιούχους…»
«ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ…»
 «Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καθαρές θέσεις και δεν πρόκειται να στηρίξει κανένα συνδυασμό στο δεύτερο γύρο.Οι άλλοι συνδυασμοί κάνουν διαχείριση μιας κατάστασης. Άρα δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας και δεν θα μπούμε σε εκβιαστικά εκλογικά διλήμματα…»
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 «Στα Δημοτικά Συμβούλια καθυστερούμε στα απλά, ειδικά όταν στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν 30 θέματα, ενώ στα σοβαρά, όπως είναι ο προυπολογισμος, η συζήτηση διαρκεί πολύ λίγο… Όπως υπάρχουν βουλευτές που δεν διάβασαν το μνημόνιο, υπάρχουν και δημοτικοί σύμβουλοι που δεν διαβάζουν τις εισηγήσεις των θεμάτων του Δημοτικου Συμβουλίου…»
ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ…
 «Κατά τη διάρκεια της θητείας μας κάναμε πάνω από 200 παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.Δυστυχώς τις πιο πολλές φορές μας αγνόησαν και μας υποτίμησαν… Είχαμε έντονη αντιπολιτευτική παρουσία, κάναμε αρκετά αλλά μπορούσαμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Σε κάποια θέματα έπρεπε να αντιδράσουμε με μεγαλύτερη επιμονή…»
ΓΙΑ ΚΚΕ…
 «Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει κάνει τη μεγαλύτερη ανανέωση απ’όλα τα κόμματα.Ο μέσος όρος της ηλικίας των στελεχών του είναι γύρω στα 45 έτη. Το πόσο φρέσκος είσαι όμως δεν έχει να κάνει μόνο με την ηλικία αλλά κυρίως με τις ιδέες. Έχουμε δει στη Βουλή πολλούς νέους ανθρώπους που έχουν ξεπερασμένες ιδέες…»
πηγή: http://www.edionysos.gr