Παραχώρηση Σχολικών Χώρων – ABC

top_las

Η Λαϊκή Συσπείρωση πολλές φορές έχει αναδείξει το θέμα των παραχωρήσεων των σχολικών χώρων τόσο στα Δημοτικά Συμβούλια όσο και με τους  εκπροσώπους  της  στις Σχολικές Επιτροπές .

Με αφορμή τη παραχώρηση, από το ΝΠΔΔ  «ΘΕΣΠΙΣ», του Σχολικού Κλειστού Γυμναστηρίου Άνοιξης  ,στο  Ιδιωτικό Σωματείο  ABC για τη διοργάνωση  τουρνουά μπάσκετ 3χ3  ενηλίκων στις 1 & 2 Ιουνίου με συμμετοχή 8 ευρώ  ανά αθλητή ,επανερχόμαστε στο θέμα των παραχωρήσεων των σχολικών χώρων ( αίθουσες, αύλειοι χώροι, γήπεδα κλπ) εκτός σχολικού ωραρίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μόνη παράταξη, που αντέδρασε όταν προτάθηκε από τη Διοίκηση του Δήμου στις Σχολικές Επιτροπές,  οι αθλητικοί σχολικοί χώροι  να διαχειρίζονται από το ΝΠΔΔ «ΘΕΣΠΙΣ» κατά το δοκούν και με επιστολή της πρότεινε τη διαχείριση να την έχει αποκλειστικά η σχολική κοινότητα . Είχαμε προβλέψει ότι με την εφαρμογή μια πολιτικής που όλα πωλούνται και αγοράζονται θα έμπαιναν και οι σχολικοί χώροι στη λογική της εμπορικής  εκμετάλλευσης.

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι κάποιοι από τις παρατάξεις  που τότε συμφώνησαν στην διαχείριση των σχολικών χώρων από το «ΘΕΣΠΙΣ», σήμερα  με την περίπτωση του ABC , σχίζουν τα ιμάτιά τους. Μεταξύ αυτών και ο κ. Μ. Λουκάτος που συμμετείχε αρχικά ως εκπρόσωπος στη Β/θμια σχολική επιτροπή εκ μέρους της παράταξης του κ. Βοριά, στην συνέχεια ως εκπρόσωπος του συνδυασμού του κ. Καλαφατέλη, είχε ψηφίσει την παραπάνω απόφαση, στην επόμενη θητεία τι και με ποιόν ;;;;;

Μας κάνει εντύπωση η αντίδραση του κ. Μ. Λουκάτου για το ΑΒC, όταν ο ίδιος ήταν πρωτοπόρος σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Μήπως η αιτία είναι ότι  τον παρέκαμψαν και τον ξεπέρασαν σε ιδέες και πρακτικές εμπορευματοποίησης των σχολικών χώρων;

Μέσα από τους  συλλόγους γονέων που συμμετείχε ο ίδιος καθώς και η κ.Βουκλαρή-Αυγέρη (επιφανή στελέχη της παράταξης του κ. Μπιτάκου στις τελευταίες εκλογές ) δεν ήταν αυτοί που έστηναν παραμάγαζα, έβαζαν χορηγούς στα σχολεία, έστηναν ανθοκομικές εκθέσεις, διάφορες φιέστες, παζάρια και καλοκαιρινά camp με τους γονείς ουσιαστικά  να πληρώνουν τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων αντί να τις  διεκδικήσουν από την Δημοτική Αρχή;

Δεν ήταν η Δημοτική Αρχή του κ Καλαφατέλη που έκλεινε τα μάτια στα παραπάνω γιατί, και ανάλογα κονδύλια δεν κατέβαλε στα συγκεκριμένα σχολεία, και κοινή αντίληψη είχαν για το νέο σχολείο της αγοράς; Δηλαδή το σχολείο που μέσα από την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα εξασφαλίζει τα κονδύλια για τη λειτουργία του. Το σχολείο που προωθεί η ΕΕ και η συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε σταθεί απέναντι σε αυτές τις παραχωρήσεις ,σε δραστηριότητες με πληρωμή, αναγνωρίζοντας ότι κάποιες από αυτές  πατούν σε υπαρκτές ανάγκες των μαθητών που όμως αυτές πρέπει να γίνονται μέσα στο Δημόσιο σχολείο Δωρεάν για όλα τα παιδιά.

Ανοίγοντας την πόρτα σήμερα σε χορηγούς και ιδιώτες αύριο θα είναι οι αποκλειστικοί χρηματοδότες του Δημόσιου σχολείου.

Σε κάθε περίπτωση η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει τον αγώνα μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για:

  • Τη διαχείριση των σχολικών χώρων να την έχει αποκλειστικά η κάθε σχολική κοινότητα, με προτεραιότητα στις σχολικές δραστηριότητες .
  • Οι παραχωρήσεις σχολικών χώρων να εγκρίνονται εφ’ όσον, εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις του νόμου με βασικότερο την δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών στις σχετικές δραστηριότητες.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για τη συντήρηση των σχολικών υποδομών και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
  • Ο Δήμος  μέσω του ΝΠΔΔ “ΘΕΣΠΙΣ“ να αναλάβει άμεσα, επειδή αρχίζει το καλοκαίρι, την διοργάνωση των camp για την δημιουργική και ασφαλή απασχόληση όλων των παιδιών του Δήμου μας δωρεάν.